kwietnia 17, 2018

Przepisy kulinarne - Pytt i panna- czyli śniadanie po szwedzku.

przepis na nietypowe śniadanie blog kulinarny
Over The Heaven.pl blog lifestylowo- kulinarny 

Pytt i panna to tradycja szwedzkiej kuchni. Bardzo smaczna tradycja :) To łatwe w przygotowaniu, szybkie w przyrządzaniu i proste "składnikowo" pożywne śniadanie. Do przyrządzenia typowo szwedzkiej pytt i panny dla dwóch osób potrzebujemy:
1. Dwa ziemniaki
2. Jedną cebulę
3. Dwie frankfurterki ( możecie użyć dowolnego wyrobu wędliniarskiego np. boczku, parówek, szynki, kiełbaski)
4. Dwa jajka ( sadzone na maśle, posypane świeżym szczypiorkiem)
5. Ulubione przyprawy ( w moim przypadku będzie to sól, pieprz ziołowy, tymianek i papryka słodka, ale wy możecie użyć dosłownie WSZYSTKIEGO, w przypadku tego dania, nie ma "niedopasowanych" przypraw )

Przygotowanie potrawy nie powinno zająć Wam dłużej niż 30 minut , a to co zastaniecie przy talerzach z pewnością sprawi, że potrawa zagości w Waszym menu na dłużej.

P.S. Sprawdź również przepis na - Angielskie śniadanie

Przygotowanie:

1. Ziemniaki, cebulę i kiełbaski kroimy w bardzo drobną kostkę.
2. Rozgrzewamy olej i na patelni podsmażamy kolejno : ziemniaki (5-8 minut) , frankfurterki        (kolejne 5 minut) i cebulę ( jeszcze 2 minutki) .
3. Sowicie posypujemy całość przyprawami i dokładnie mieszamy.
4. Smażymy na maśle jajko sadzone i..... gotowe :)

Na talerzu podajemy naszą pytt i pannę, na wierzch dania nakładamy jajko sadzone, całość posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem i....smakujemy :)

przepis na nietypowe śniadanie blog kulinarny
Over The Heaven.pl blog lifestylowo- kulinarny


Mam ogromną nadzieję, że Wam to danie zasmakuje tak samo jak mi , jeżeli macie jakieś pytania zapraszam do ich zadawania w komentarzu pod postem i życzę SMACZNEGO :)



2 komentarze:

DIY - Top 5 romantycznych prezentów, na które nie wydasz ani złotówki cz. I

Kolaż z podziękowaniami za wszystkie wspólne dni i noce - prezent DIY Do wykonania potrzebujesz - aparat fotograficzny, kolorową dru...

Copyright © 2016 Over The Heaven , Blogger