lipca 09, 2018

Przepisy kulinarne - Makaron z krewetkami po chińsku + Jajko sadzone - Azjatycki obiad w 30 minut

@overtheheaven.pl

Wiem, wiem, trochę już przynudzam z tymi krewetkami. Ciągle tylko krewetki i krewetki, jakbym nic innego nie jadła :)  W dzisiejszym wpisie postaram się więc nie tylko przekazać Wam fajny , prosty w wykonaniu przepis na ich wykonanie, ale również przekazać Wam wiedzę na temat tego produktu. Czy warto jeść krewetki? Czy można od krewetek przytyć? Jak przygotować krewetki żeby były jędrne i wszystkim smakowały? Na te i inne pytania odpowie Wam ten artykuł :)



1. Czy krewetki są zdrowe ? 


Zdecydowanie tak. Krewetki są znakomitym źrodłem wysokowartościowego białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Do tego zawierają całe mnóstwo witamin i mikroelementów: witaminę B3 i B12 , a także selen , wapń i jod. Spożywać może je właściwie każdy , niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nie mogą ich jeść jedynie małe dzieci, gdyż jest to produkt silnie uczulający i należy uważać przed pierwszym ich spożyciem, a także , co za tym idzie również kobiety karmiące piersią. 


2. Dlaczego warto jeść krewetki ?


- Są bardzo uniwersalnym składnikiem, możemy użyć ich do przygotowania m.in. makaronu, paelli, szaszłyków, sałatki, pizzy, sosu czy zupy. 
-Łatwo i szybko się je przyrządza.
-Są zdrowe i niskokaloryczne.
-Możemy je mieć zawsze pod ręką, w zamrażalniku .


3. Czy od krewetek można przytyć? 


Krewetki to produkt wysokobiałkowy i niskokaloryczny, ale jeśli będziemy je obtaczać w grubej, tłustej panierce i smażyć źle rozgrzanym oleju to oczywiście nawet od nich przytyjemy. Wszystko zależy więc od sposobu w jaki zostaną przyrządzone. Same w sobie są produktem typowo fit. 

Spróbuj również innych przepisów :

Krewetki w sosie mango

Krewetki w panierce orzechowej

Krewetki klasyczne w maśle czosnkowym

4. Jak przyrządzić krewetki?

Aby przygotowac krewetki należy najpierw zdjąc pancerz i dokładnie je oczyścić , nacinając pociągłym ruchem wzdłuż części grzbietowej i wyciągając ciemne , długie jelito, widoczne pod mięsem krewetki. Następnie należy krewetki przyprawić , warto również skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Krewetki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu , ok. 1,5 minuty z każdej strony
 ( krewetki przerzucamy, gdy kolor ich mięsa zmienia się z przezroczystego na biały ) 
Jeżeli natomiast do dania będziemy dodawać jeszcze kolejne składniki - czas smażenia należy odpowiednio skrócić. Ważne, żeby krewetki nie przesmażyć, gdy wówczas traci niemal wszystkie walory smakowe. 

Składniki :

- makaron chiński np. ryżowy, sojowy
- krewetki - 8-12 sztuk
- kukurydza - 3 duże łyżki
- papryka czerwona - 3 duże łyżki
- groszek zielony mrożony- 3 duże łyżki
- czosnek - 1 duży ząbek lub 2 małe
- sos sojowy - 2 łyżki
- miód - 1 łyżka
- papryczka chilli - 1 sztuka
- jajko - 2 sadzone
- olej 
- przyprawy - papryka słodka, papryka chilli 

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy krewetki według instrukcji powyżej i przyprawiamy. 
2. W garnku zagotowujemy wodę na makaron , a na patelni rozgrzewamy olej.
3. Papryczkę chilli i czosnek podsmażamy na patelni.
4. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu .
5. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę , oraz groszek, kukurydzę i chwilę razem smażymy.
6. Dodajemy krewetki i smażymy na średnim ogniu po pół minuty z każdej strony.
7. Dodajemy makaron i zalewamy mieszanką sosu sojowego i miodu .
8. Odparowujemy sos przez 2 min i makaron razem z krewetkami wykładamy na talerz. 
9. Na tej samej patelni smażymy 2 jajka sadzone , wykładamy na makaron i posypujemy całość przyprawami.
10. i.... gotowe :)


Szybki w przygotowaniu przepis, na wegetariańskie danie z krewetkami w stylu orientalnym. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :) 


Smacznego <3



FB - Over The Heaven

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DIY - Top 5 romantycznych prezentów, na które nie wydasz ani złotówki cz. I

Kolaż z podziękowaniami za wszystkie wspólne dni i noce - prezent DIY Do wykonania potrzebujesz - aparat fotograficzny, kolorową dru...

Copyright © 2016 Over The Heaven , Blogger